Modermærkekræft stiger blandt ældre

Modermærkekræft stiger blandt ældre

Der er god grund til at passe på solen. Stadigt flere danskere over 70 år får konstateret modermærkekræft. Særligt i Region Syddanmark er der mange tilfælde af modermærkekræft, viser nye tal fra Dansk Melanom Database i Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.

Vi elsker det gode liv med rosé på terrassen, mens solen bager fra en skyfri himmel, men soldyrkelsen er desværre ikke uden konsekvenser.

Modermærkekræft er steget støt blandt ældre danskere gennem de seneste ti år – især hos dem over 70 år. I denne aldersgruppe rammes nu 143 ud af 100.000, hvilket er det højeste niveau databasen har registreret.

 - Det er helt vildt. I år ser vi endnu en stigning i forekomsten af melanom (modermærkekræft) hos den ældre del af befolkningen, siger professor Lisbet Rosenkrantz Hölmich fra plastikkirurgisk afdeling, Herlev og Gentofte Hospital, som er formand for Dansk Melanom Database i Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.

Og ligesom ved rygning er det tidligere synder, den ældre generation nu betaler for.

- Der er ingen tvivl om, at livsstil har stor betydning for forekomsten af melanom. At man lever det gode liv med ferier sydpå og udendørsliv, siger Lisbet Rosenkrantz Hölmich. Hun håber, at de yngre generationer bliver bedre til at passe på sig selv, så de kedelige rekorder bliver brudt:

- Danske kvinder har jo verdensrekord i melanom – det er trist. Men ser vi på databasens aldersspecifikke incidenser, tyder noget på en lille nedgang blandt yngre danskere. Det er til gengæld meget glædeligt.

Flest får modermærkekræft i Region Syddanmark

Ser vi ud over Danmark, er der markante forskelle på, hvor store andele af befolkningen, der får modermærkekræft. 

I Region Syddanmark er raten af mænd, der får modermærkekræft 44 ud af 100.000, mens den i Region Midtjylland, som har den laveste incidens, er på 28. For kvinder får 47 ud af 100.000 modermærkekræft i Region Syddanmark.

Men hvorfor er der langt flere borgere i Region Syddanmark, som får modermærkekræft?

- Vi ved fra tidligere undersøgelser, at der ikke er nogen nævneværdig forskel på patologernes vurdering på tværs af regionerne. Men dybest set kender vi ikke årsagen til, at flere borgere i Syddanmark får modermærkekræft. Det kan skyldes forskellige praksisser for, hvor hurtigt man fjerner hudforandringer, eller måske ligger en del af forklaringen  i en mere velhavende kultur med solferier - og så selvfølgelig mangel på beskyttelse, vurderer professor Lisbet Rosenkrantz Hölmich.

Selvom huden husker, og man ikke kan ændre på de solskader, som skete i de unge år, så er det ikke for sent at ændre vaner. Når man nyder livet med vennerne på terrassen, er det ikke for sent at huske solcremen eller at dække sig til - selv om man har rundet de 50 år. 

- Det er megasvært at ændre vaner – det er svært at tabe sig i vægt, det er svært at holde op med at spise kød, og det er svært at smøre solcreme på, hvis man ikke har været vant til det. Men det er ikke for sent at begynde – og måske dække sig til med tøj, hvis man bare ikke kan holde solcreme ud, siger Lisbet Rosenkrantz Hölmich.

Svær balance

I 2024 har Dansk Melanom Database registreret en betydelig nedgang på 12 procent i forstadier til modermærkekræft. Men den betydelige nedgang i forstadier er ikke nødvendigvis udtryk for et reelt fald i de helt tidlige kræfttilfælde. 

Faldet kan skyldes en mindre omlægning af data, men det kan også skyldes, at læger i højere grad vælger at følge forstadiets udvikling i stedet for at operere.

- Når antallet af kræfttilfælde stiger markant, mens dødeligheden er uændret, tyder det ofte på overdiagnosticering, pointerer Lisbet Rosenkrantz Hölmich og forklarer: 

- Det er mere almindeligt at tage fotos med forstørrelse af hudforandringer. Ser man ingen forandringer i løbet af 2-3 måneder, behøver man ikke operere - Og når vi sender færre prøver til patologerne, mindsker vi overdiagnostik. Men det er en svær balance. Vi vil genre fjerne de ondartede tumorer tidligt, så er prognosen bedst. Samtidig vil vi ikke fjerne for mange hudforandringer, hvor man ikke er sikker på diagnosen, for det belaster patologerne og øger risiko for overdiagnostik. 

- Desværre kan vi endnu ikke udpege et fredeligt tilfælde af modermærkekræft, som ikke vil gøre skade på patienten. Men det er klart, at hvis man har at gøre med en meget gammel person, som har andre alvorlige sygdomme, kan det være uhensigtsmæssigt at fjerne et melanom, som ikke udvikler sig hurtigt.