Icon

Patientsikkerhed: Utilsigtede hændelser bliver en del af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut


Patientsikkerhed: Ordningen med utilsigtede hændelser bliver en del af Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut

1. maj overtager vi opgaven med at modtage rapporteringer om utilsigtede hændelser og driften af Dansk Patientsikkerhedsdatabase. Forberedelserne er i fuld gang.

Den 1. maj 2025 overtager Sundhedsvæsenets Kvalietsinstitut den nationale opgave med at modtage rapporteringer om utilsigtede hændelser (UTH) og driften af Dansk Patientsikkerhedsdatabase (DSPD). 

- Muligheden for at indberette utilsigtede hændelser sanktionsfrit er en vigtig del af patientsikkerheden. Der sker fejl, men vi skal for alt i verden lære af vores fejl, så de ikke sker for den næste patient. Det gør vi gennem det lokale arbejde med rapporterne og gennem systematisk opsamlet viden, hvor vi kan se mønstre i data, siger den nytiltrådte direktør for Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut, Jens Winther Jensen:

- At vi nu skal drive databasen for utilsigtede hændelser viser, at omverdenen vil os og tror på, at vi er de bedste til at løfte denne opgave. Det er jeg meget stolt over.

Afgørende for patientsikkerheden

Danmark vedtog i 2003 som det første land i verden en lov om patientsikkerhed, hvorefter sundhedspersonale sanktionsfrit fik pligt til at rapportere utilsigtede hændelser til brug for læring i sundhedsvæsenet. Senere fik patienter og pårørende også mulighed for at rapportere utilsigtede hændelser. I 2023 blev der samlet indsendt næsten 410.000 utilsigtede hændelser.

Styrelsen for Patientsikkerhed har hidtil drevet Dansk Patientsikkerhedsdatabase, men 2. oktober indgik Indenrigs- og Sundhedsministeriet og Danske Regioner aftale om at flytte ordningen fra staten til regionerne.

Tæt på patienterne

Direktøren for Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut, Jens Winther Jensen, understreger, at det giver rigtig god mening, at Dansk Patientsikkerhedsdatabase bliver en del af det nye kvalitetsinstitut.

- Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut er forankret hos det sundhedspersonale og de ledelser, som skal sørge for, at læring bliver omsat til forbedringer for patienterne, uanset hvor patienten eller borgeren behandles.

- Derudover hylder instituttet principperne om et lærende sundhedsvæsen. Gennem fokus på løsninger og læring fra de bedste skaber vi de bedste forudsætninger for at udvikle kvaliteten i behandlingen for patienterne, siger Jens Winther Jensen og peger på, at det endnu er for tidligt at love specifikke landsdækkende analyser fra Dansk Patientsikkerhedsdatabase.  

- Først og fremmest overtager vi systemet og viderefører det. Indenfor den økonomiske ramme skal vi sammen med Danske Regioner udarbejde en plan for, hvilken viden databasen skal bidrage med.

Danske Regioner har besluttet, at ansvaret overgår fra Styrelsen for Patientsikkerhed til Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut den 1. maj 2025.

Danske Regioner: Regionerne overtager ordningen med utilsigtede hændelser

Hvad er en utilsigtet hændelse?

Når noget går galt i forbindelse med sundhedsfaglige opgaver, kaldes det en utilsigtet hændelse (UTH).

Det er en hændelse, som har eller kunne have haft konsekvenser for patienten i forskellig grad. Den kaldes utilsigtet, fordi det ikke var hensigten, at det skulle ske.

Som sundhedsperson har man pligt til at rapportere utilsigtede hændelser. Gennem læring fra de rapporterede utilsigtede hændelser kan man forebygge, at det samme sker for den næste patient.

KONTAKT - Hvis du vil vide mere

Afdelingsleder Charlotte Cerqueira