Icon

To nye anbefalinger: Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut sætter fokus på mere skånsom behandling


To nye anbefalinger: Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut sætter fokus på mere skånsom behandling

Rådet i Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut har på sit seneste møde behandlet to centrale spørgsmål inden for behandling af henholdsvis underarmsfrakturer hos børn og mild til moderat claudicatio intermittens hos voksne. Begge afgivne anbefalinger peger på vigtigheden af patientnær, ressourceeffektiv behandling.

Til rådsmødet den 27. marts afgav Rådet i Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut to nye anbefalinger.

For børn med repositionskrævende underarmsfrakturer anbefaler Rådet, at der anvendes moderat sedation i stedet for generel anæstesi på hospitalerne. Dette afhænger dog af, at de nødvendige kompetencer og fysiske rammer er til stede.

- Vi ser et potentiale i at færdigbehandle børn samme dag, så de undgår at skulle frem og tilbage fra hospitalet flere gange – men det kræver, at organisatoriske rammer er på plads lokalt, herunder fagligheder og faciliteter. Det handler om tryghed, kvalitet og kompetencer, udtaler Michael Dall, formand for Rådet i Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.

Derfor lægges der i anbefalingen også vægt på, at der lokalt skal oparbejdes kompetencer og fysiske faciliteter, så anbefalingen kan implementeres nationalt. 

Claudicatio intermittens: Kirurgi bør ikke være førstevalgsbehandling

For patienter med claudicatio intermittens i Fontaine klassifikation IIa og IIb fraråder Rådet kirurgi som førstevalgsbehandling. Samtidig vurderes evidensgrundlaget for klinisk effekt ikke tilstrækkeligt til at afgive en anbefaling vedrørende superviseret gangtræning som førstevalgsbehandling – dog med en understregelse af, at patienterne oplever positive effekter af superviseret gangtræning

- Patienter med nedsat gangfunktion skal tilbydes behandling, der både virker og giver mening i hverdagen. Superviseret gangtræning har store potentialer – men vi mangler endnu solid dokumentation nok til en klar anbefaling, siger Morten Ziebell, næstformand for Rådet.

Rådet anerkender i sin anbefaling, at der er konsensus omkring, at fysisk aktivitet generelt har en positiv effekt på sygdomsudvikling og –progression. Der er dog en forståelse for at fysisk aktivitet ikke er noget alle kan mobilisere. Behandlingen  skal derfor foregå i tæt dialog mellem den  sundhedsprofessionelle og den enkelte patient. Superviseret træning kan i nogle tilfælde derved være et bedre alternativ til en patient som ikke alene kan mobiliseres til at komme i gang med fysisk aktivitet af sig selv. I sådanne tilfælde vil superviseret træning være bedre end ingen træning.

Fleksibilitet og sund fornuft i organiseringen

Begge anbefalinger fremhæver muligheden for at vælge behandlinger, der både sikrer patienten samme kliniske effekt og sikkerhed, og samtidig er ressourcebesparende for sundhedsvæsenet.

- Det er vores ambition, at anbefalingerne fra Rådet ikke blot er fagligt forankrede, men også praktisk anvendelige. Vi skal understøtte et sundhedsvæsen, der både leverer kvalitet og udnytter ressourcerne bedst muligt, siger Jens Winther, direktør for Sundhedsvæsenets Kvalitetsinstitut.

 

Find den fulde anbefaling for behandling af underarmsfrakturer hos børn her. Find den fulde anbefaling for behandling af mild til moderat claudicatio intermittens hos voksne her.